Alăptarea și cariile dentare la copii

January 18, 2021 scris de user0
20210407_100646.png

Noi, mamele, ne dorim ce este mai bun pentru puiul nostru. Vrem să mănânce mesele cele mai gustoase, să meargă la cea mai bună școală, să poarte hainele cele mai frumoase și, nu în ultimul rând, să aibă cel mai sănătos zâmbet.

Nu de puține ori am primit întrebarea cu privire la legătura dintre alăptarea bebelușului și apariția primelor carii dentare. Mă bucură foarte tare când văd că părinții sunt preocupați de sănătatea dentară a copiilor lor. Trebuie să recunosc faptul că acest subiect este unul care mă preocupă și pe mine, având în vedere că baby S. este alăptat la cerere.

Am făcut cercetări amănunțite în literatura de specialitate cu privire la acest subiect. Hai să vedem ce spun specialiștii despre legătura dintre alăptare și cariile dentare la copii!

Legătura dintre alăptare și apariția cariilor dentare la copii rămâne încă un subiect controversat în rândul specialiștilor. De-a lungul timpului, multe studii au fost efectuate pentru a analiza efectele pe care le are alăptarea asupra sănătății orale a copilului.

1️⃣ Unul dintre acestea este studiul realizat de Branger B. și colab. (2019) ale căror rezultate au fost următoarele:

▪︎ alăptarea bebelușilor, cu vârste până într-un an, nu se asociază cu creșterea riscului de carie dentară. Dimpotrivă, are un rol protector, în comparație cu hrănirea cu biberonul. De ce? Biomecanica alăptării diferă de cel al hrănirii cu biberonul. În cazul alăptării, laptele ajunge direct în faringe, doar o cantitate mică ajungând în contact cu suprafețele dentare. În comparație cu hrănirea cu biberonul, unde laptele “inundă” dinții.

Ce veste minunată, nu-i așa?

▪︎ în schimb, s-a observat că alăptarea copiilor cu vârste peste 1 an se asociază cu un risc mare de apariție a cariilor.

De menționat că acest studiu prezintă câteva neajunsuri, deoarece nu au fost luate în considerare aspecte importante precum: igiena orală a copilului, obiceiurile alimentare ale mamei și ale copilului (consumul de carbohidrați, hrănirea pe timpul nopții, numărul meselor pe zi) sau contextul socio-economic.¹

2️⃣ Un alt studiu efectuat pe această temă a fost realizat de Gemma Devenish și colab. (2020). Singurii factori găsiți de specialiști că influențează carioactivitatea copilului au fost consumul exagerat de dulciuri și statutul socio-economic al familiei.²

3️⃣ S.Z.Mohebbi și colab. (2008) au efectuat un studiu în care au fost implicați 504 copii, din care 56% au fost exclusiv alăptați, 42% au fost hrăniți mixt și 2% hrăniți doar cu biberonul. Mamele au fost rugate să ofere informații despre obiceiurile alimentare ale copiilor, consumul de zahăr și statutul socio-economic al familiei.

Rezultatele au arătat că nu există nicio legătură între alăptare și cariile dentare, în schimb autorii recomandă ca hrănirea cu biberonul pe timpul nopții sa fie limitată.³

Nu s-au găsit suficiente dovezi că laptele matern cauzează apariția cariilor dentare.

Cele mai noi recomandări ale medicilor stomatologi și pediatri sugerează ca cei mici să fie alăptați până la vârsta de 2 ani, cu mențiunea ca igiena orală să fie una riguroasa, iar consumul de carbohidrați să fie redus.⁴

Dacă micuții au o igienă orală corectă, un consum redus de zaharuri, iar vizitele la medicul stomatolog sunt regulate, puteți să alăptați copilul o perioadă lungă de timp, fără să vă faceți griji de sănătatea dințișorilor.

Așadar, moms, dați-le celor mici ce au nevoie!

Mai jos găsiți sursele folosite pentru realizarea acestui articol.

1.  B. Branger et al., “Breastfeeding and early childhood caries. Review of the literature, recommendations, and prevention”, Arch Pediatr., Nov 2019.

2. Gemma Devenish et al., “Early childhood feeding practices and dental caries among Australian preschoolers”, Am J Clin Nutr., 2020.

3. S.Z.Mohebbi et al., “Feeding habits as determinants of early childhood caries in a population where prolonged breastfeeding is the norm”, Community Dent Oral Epidemiol., Aug 2008.

4. L.Paglia, “Does breastfeeding increase risk of early childhood caries?”, Eur J Paediatr Dent., Sep 2015.

 

Zâmbim împreună!

 


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.