Duș bucal sau ață dentară?
Dușul bucal (irigatorul bucal) și ața dentară reprezintă mijloace secundare/auxiliare de igienă orală. Adică pentru o eficiență mai mare în îndepărtarea plăcii bacteriene din cavitatea orală, este necesar ca, pe lângă periajul dentar, să fie aplicate și alte metode de igienă.
Care este rolul dușului bucal și al aței dentare?
Deși sunt două dispozitive de igienă orală diferite, ele au același scop: de a îndepărta placa bacteriană din spațiile interdentare (spațiile dintre doi dinți vecini). De asemenea, ele au rolul de a igieniza zonele de arcadă unde există implanturi, lucrări protetice fixe (coronițe, punți dentare), sau de a realiza o igienă riguroasă la pacienții purtători de aparate ortodontice.
Care este mai eficient? Dușul bucal sau ața dentară?
Citind câteva articole din literatura de specialitate, am găsit că părerile sunt împărțite. Unele studii au concluzionat că dușul bucal este mai eficient, altele că ața dentară îndepărtează mai eficient placa baceriană și există și studii care spun că sunt la fel de eficiente. La finalul acestui articol vă las trei titluri de studii pe această temă.
Dacă mă întrebați pe mine, răspunsul meu este acesta: dușul bucal nu are capacitatea de a curăța placa bacteriană la fel de bine ca ața dentară.
Am să și argumentez opinia mea: placa bacteriană este un material aderent de suprafețele dentare. Este nevoie să existe o acțiune mecanică suficient de puternică pentru a disloca biofilmul, așa cum se întâmplă în cazul aței dentare.
Cu ața dentară se exercită mișcări de “raclare” a dintelui. În urma acestei mișcări, dacă este realizată corect, veți putea observa cu ochiul liber placa bacteriană de culoare alb-gălbui rămasă pe suprafața aței.
Pe când dușul bucal poate îndepărta resturi alimentare care nu sunt aderente de suprafața dentară, neavând capacitatea de a disloca biofilmul dentar.
Putem face comparație cu mâncarea lipită pe o farfurie, după un timp. Cu ce o îndepărtați mai eficient? Cu jetul de apă de la robinet sau cu buretele de bucătărie?
Este evident că există anumite situații clinice când dușul bucal poate fi mai eficient sau că există anumite persoane a căror dexteritate nu le permite folosirea corectă a aței dentare astfel că irigatorul oral este o soluție mai eficientă pentru ei.
În continuare vreau să vorbim puțin despre fiecare, să vedem avantaje-dezavantaje, tehnica corectă de folosire, indicații.
Dușul bucal
Ce este dușul bucal?
Dușul sau irigatorul bucal este un mijloc auxiliar de igienă orală. Eliberează un jet de apă sub presiune care are rolul de a igieniza spațiile interdentare, prevenind astfel apariția cariilor sau a gingivitei.
Avantaje și dezavantaje
Cui îi este indicat dușul bucal?
– persoanelor cu o dexteritate redusă sau cu afecțiuni ce nu le permit mânuirea corectă a aței dentare (artroză);
– purtătorilor de aparate ortodontice fixe;
– persoanelor care au lucrări protetice fixe (coronițe, punți);
– purtătorilor de implanturi dentare.
Cum folosim corect dușul bucal?
Eficacitatea dușului bucal, ca al oricărui mijloc de igienă orală, depinde de corectitudinea cu care este folosit. Pentru a fi cât mai eficiente este bine să țineți cont de următoarele aspecte:
1. Alegeți capătul potrivit situației voastre clinice.
Există capete standard pentru uz zilnic la persoanele fără o anumită particularitate a arcadelor dentare, capete pentru curățarea limbii, duze pentru pacienții parodontopați sau pentru purtătorii de aparate ortodontice.
2. Folosiți tehnica corectă de utilizare a dușului bucal
Tehnica de igienizare folosind irigatorul bucal diferă în funcție de capătul ales pentru că și duzele diferă, așa cum am zis, în funcție de situația clinică a pacientului. Tehnica la un pacient cu pungi parodontale va fi diferită de cea a unui pacient cu aparat ortodontic.
Pentru igienizarea zilnică a spațiilor interdentare, la persoanele care nu au anumite particularități, vârful duzei trebuie poziționat perpendicular față de dinte-gingie. Vârful capului va urmări marginea gingivală, astfel încât jetul de apă să ajungă la limita dintre dinte și gingie.
În link-urile de mai jos veți găsi tehnicile de folosire a capetelor unui irigator bucal (video):
• Tehnica de folosire a capătului clasic al dușului bucal (video):
• Tehnica de folosire a capătului ortodontic (video):
• Tehnica de folosire a capătului pentru pungi parodontale (video):
• Tehnica de folosire a capătului pentru implanturi și restaurări protetice fixe (video):
• Tehnica de folosire a capătului pentru restaurări protetice pe implanturi (video):
• Tehnica de folosire a capătului pentru curățarea limbii (video):
3. Stați aplecați deasupra chiuvetei pentru ca tot procesul să fie cât mai puțin messy.
Ața dentară
Ce este ața dentară?
Ața dentară este un mijloc secundar de igienă orală, cu ajutorul căreia se îndepărtează placa bacteriană din spațiile interdentare.
Poate fi de mai multe feluri, cerată/necerată, albă/neagră, impregnată cu substanțe active sau nu.
Avantaje și dezavantaje
Cum folosim corect ața dentară?
Pentru a realiza o igienizare corectă a spațiilor interdentare cu ajutorul aței dentare și pentru a preveni traumatizarea gingiei în timp ce o folosim, este nevoie să se țină cont de următoarele:
În imaginea umătoare se observă forma literei “C” pe care ața dentară o are la coletul dintelui:
În link-ul de mai jos găsiți tehnica corectă de folosire a aței dentare, cu mențiunea că nu este prezentată și mișcarea de du-te vino ce trebuie realizată la trecerea de punctul de contact, care este foarte importantă.
Întrebări frecvente
1. Ce se întâmplă dacă nu folosesc duș bucal sau ața dentară?
Așa cum am spus, dușul bucal și ața dentară au rolul de a îndepărta placa bacteriană interdentară. Dacă nu sunt folosite cu regularitate și corect, bacteriile restante în spațiile interdentare vor demineraliza smalțul și apar astfel cariile și vor determina inflamarea gingiei, pacientul observând sângerări gingivale.
2. Ce să aleg? Dușul bucal sau ața dentară? Sau ambele?
Depinde. Există pacienți cărora le recomand să folosească doar ața dentară. Sau pacienți pentru care folosirea aței dentare este prea dificilă și atunci recomand dușul bucal. Dar există și acei pacienți care au nevoie de ambele variante. Spre exemplu, un pacient care are o restaurare protetică fixă (o punte) are nevoie de ața dentară, dar și de folosirea dușului bucal pentru igienizarea zonei de arcadă de sub punte, acolo unde ața dentară nu are acces.
În principiu, recomand ca ața dentară să nu fie înlocuită de irigator, eventual acesta să vină în completare acolo unde ața dentară are limitările ei.
Indicat ar fi să vă întrebați medicul stomatolog ce variantă este cea mai bună pentru voi.
3. Ce duș bucal să aleg?
Nu pot recomanda un anumit duș bucal (brand), dar vă pot spune ce variante există.
4. Când folosesc ața dentară/dușul bucal? Înainte sau după periaj?
Recomandat este să fie folosite înainte să ne periem dinții. Este nevoie ca întâit să îndepărtăm placa bacteriană din spațiile interdentare astfel încât substanțele active din pastele de dinți (ex flour) să ajungă în contact dorect cu smalțul și la acest nivel.
Mai jos găsiți concluzia studiului “The effect of toothbrushing and flossing sequence on interdental plaque reduction and fluoride retention: A randomized controlled clinical trial” realizat în 2018 de F.Mazhari și colab.:
5. Când folosesc ața dentară, gingiile mele
sângerează. De ce?
Există două motive pentru care gingiile sângerează atunci când ața dentară este folosită:
1. Este folosită greșit și gingia este traumatizată
2. Există o inflamație la acel nivel (gingie/țesuturi mai profunde) apărută tot din cauza faptului că nu s-a folosit corect ața sau nu s-a folosit deloc.
Cel mai bine este să vă adresați medicului stomatolog (de preferat parodontolog) dacă gingiile vă sângerează.
6. Dușul bucal poate fi folosit și la copii?
Indicațiile primului producător de dușuri bucale spun că ele pot fi folosite la copiii cu vârste mai mari de 6 ani.
Așa cum am spus la începutul articolului, vă las 3 studii cu această temă:
[1] Evaluation of the plaque removal efficacy of a water flosser compared to string floss in adults after a single use J Clin Dent. 2013.
[2] Comparison of the effect of two interdental cleaning devices around implants on the reduction of bleeding: a 30-day randomized clinical trial Compend Contin Educ Dent. 2013 Nov-Dec.
[3] Cleansing efficacy of an oral irrigator with microburst technology in orthodontic patients-a randomized-controlled crossover study Clin Oral Investig. .
Dacă aveți neclarități, vă aștept în comentarii să vorbim!
Zâmbim împreună!