9 moduri prin care am grijă de dinții copilului meu, ca medic dentist

FF07B6E7-6149-4B57-8A24-223B3037917C.png

Ca medic dentist încerc să aplic toate metodele de prevenție a cariei dentare. De ce spun “încerc”?! Pentru că a fi medic stomatolog nu înseamnă a fi scutit de provocarea spălatului pe dinți la propriul copil.

Într-un articol separat voi vorbi despre experiența noastră, despre cum am ajuns să îmi conving copilul să accepte periajul dentar. Am încercat tot felul de variante (pe care le voi expune) până când copilul meu a ajuns să stea la periaj fără să pară că mă lupt cu un crocodil.

Haideți să vedem întâi care sunt cele 9 moduri prin care am grijă ca dinții copilului meu astfel încât să fie feriți de carii, iar gingiile lui să fie perfect sănătoase.

1. Am început igiena orală de la 0 luni

Vă imaginați că nu am adus nou-născutul din maternitate și m-am apucat să îi masez gingiile. Din două motive: 1. Imediat după naștere eram total debusolată (mă refer la prima naștere, căci la a doua, deja eram pe modul expert :)) și 2. în primele luni de zile, gurița lor este atââât de mică încât nu prea poți face mare lucru.

Dar înainte de naștere m-am pregatit cu “instrumentele” necesare, și anume cumpărasem degetarul de silicon. Îl găsiți în farmacii, eu l-am achiziționat de aici.

De asemenea, am cumpărat și degetarul textil antibacterian, dar nu mi-a plăcut pentru că se umplea de salivă, iar după utilizare era mai greu de igienizat și trebuia uscat foarte bine pentru a nu se înmulți bacteriile. Deci un mare nu pentru degetarele textile. Găsiți de asemenea, recomandări de folosire a tifonului steril. Am încercat și varianta asta, se umple de salivă, cade de pe deget, deci nu.  Așadar degetarul de silicon rămâne cea mai bună variantă. Ușor de folosit și de igienizat după.

Degetarul de silicon se folosește doar pe perioada cât copilul nu are încă dinții de lapte erupți! Nu este indicat periajului dentar pentru că nu este eficient. 

Ar mai fi o variantă, cu periuțe de dinți pentru copii extrasoft, cu care urmează să începem periajul dinților imediat ce erup. Avantajul de a masa gingiile cu periuța este că bebelușul se va obișnui cu senzația și va accepta periajul dentar mai ușor (nu este garantat, dar merită încercat).

Dar cum facem mai exact? Cu degetarul de silicon se realizează mișcări circulare de masare a gingiilor. Bineînțeles că nu uităm nici de obraji și limbă. Îl introducem în gurița bebelușului atât cât ne permite. Pe parcurs, accesul va fi mai facil.

2. Am început periajul de la primul dinte erupt

Cum a apărut primul dinte în cavitatea orală, am și început să îl periez. Nici măcar nu am așteptat să erupă complet. Bacteriile nu știu de vârstă, ele demineralizează dinții la orice vârstă, inclusiv imediat după erupție.

3. Folosesc pastă de dinți și periuță adecvate vârstei

Pasta de dinți și periuța trebuie să fie corespunzătoare grupei de vârstă din care face parte copilul. În schemele ce vor urma veți găsi recomandările dintr-un document al European Archives of Paediatric Dentistry, “Guidelines on the use of fluoride in children: an EAPD policy document”, 2009.

• În ceea ce privește alegerea periuței de dinți, cel mai important aspect îl reprezintă duritatea filamentelor.

Eu sunt fan periuțe de dinți manuale de la Curaprox, atât pentru adulți cât și pentru copii mici și mari:

Pot fi găsite în farmacii, de aici puteți comanda online periuțele Curaprox pentru bebeluși și toddleri.

Când putem folosi periuța electrică la copii?

Sigur aveți în minte întrebarea asta. Producătorii recomandă ca periuța elctrică să fie folosită începând cu vârsta de 3 ani. Eu vă sfătuiesc să o introduceți chiar și mai devreme de această vârstă, folosind-o ocazional.

Noi o avem pe cea rotativă, de la Oral B și sunt mulțumită de ea.


• Dacă alegem o pastă de dinți cu fluor, așa cum sunt recomandările specialiștilor, trebuie să fim atenți la concentrația de fluor. Asta înseamnă că trebuie să citiți eticheta pastei de dinți.


Urmează câteva recomandări de brand-uri de pastă de dinți cu fluor pentru copii. Când cumpărați trebuie să fiți atenți la concentrația de fluor. Același brand poate avea cu mai multe concentrații. Aceste branduri nu au lauril sulfat, un ingredient asociat cu reacțiile alergice și apariția aftelor. Zendium este interzis în APLV.


• Pe lângă concentrația de fluor, foarte important este ce cantitate de pastă de dinți aplicăm pe periuță la un singur periaj.

Acum probabil că te întrebi dacă este sigură o pastă cu fluor pentru un copil, cu atât mai mult pentru un sugar sau toddler care nu știu să scuipe. Răspunsul este da, copilul este în siguranță dacă îl speli pe dinți cu pastă ce conține fluor. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Iată ce spun calculele specialiștilor:

Doza toxică de fluor este de 5 mg/kg corp 

Să luăm exemplul unui copil cu greutatea de 20 kg. Ca acesta să se intoxice cu fluorul din pasta de dinți, ar trebui să înghită 100 g (75 ml) de pastă de dinți cu o concentrație de 1000-1500 ppm fluor. Adică ar trebui să înghită 1 tub și jumătate de pastă de dinți într-un timp scurt pentru a suferi o intoxicație cu fluor. Aici găsiți sursa și mai multe detalii.

Dacă totuși nu doriți o pastă de dinți cu fluor pentru copil, există și varianta de pastă de dinți cu hidroxiapatită. Hidroxiapatita este de fapt calciu și fosfat, iar studiile arată că eficacitatea ei în remineralizarea dinților este comparabilă cu a fluorului.

De asemenea, există varianta de a alterna pastele, dimineața să folosiți o pastă cu hidroxiapatită, iar seara una cu fluor.

4. Aplic tehnica corectă de periaj

Mai importantă decât pasta și periuța de dinți este tehnica de periaj. Dacă folosim o periuță manuală, mișcările trebuie să fie circulare, copilul ținând gura deschisă.

În cazul periuțelor electrice, se imprimă periuței o mișcare asemănătoare mișcărilor sale. Adică dacă aveți o periuță electrică rotativă, indicat este să faceți o ușoară mișcare circulară.

La ambele tehnici trebuie să aveți grijă la presiunea pe care o aplicați. Pe pagina mea de Intagram @dentinstamom, găsiți tehnica de periaj la copii, video, exemplificată de mine pe model.

5. Folosesc ața dentară și dispozitivul de curățare a limbii

În jurul vârstei de 3 ani, dinții copiilor încep să se apropie astfel că simplul periaj al dinților nu mai este suficient. Este nevoie ca zilnic să începem să folosim ața dentară pentru a preveni apariția cariilor interdentare și a gingivitei la copii.

Cel mai simplu de folosit este ața dentară cu mâner. Aceasta trebuie folosită cel puțin o dată pe zi, seara, înaintea periajului. Un lucru la care trebuie să fiți atenți atunci când o folosiți este cum treceți de punctul de contact dintre dinți: mișcarea trebuie să fie de du-te vino astfel încât să nu traumatizați gingia.

Folosesc dispozitivul de curățare a limbii. Pentru că pe fața dorsală a limbii există multe bacterii implicate în apariția cariilor și a respirației urât mirositoare, este necesară folosirea unor astfel de mijloace de igienă orală. Aici puteți comanda. Poate fi folosit atât la adulți, cât și la copii.

6. Am grijă de dieta lui

Încerc pe cât de mult posibil să evit excesul de carbohidrați, în special pe cei lipicioși, așa cum sunt brioșele, biscuiții etc. Prefer ca gustările să fie din fructe.

De preferat ca numărul gustărilor de peste zi să fie cât mai mic. Un număr mare de gustări înseamnă hrană permanentă pentru bacterii și ph acid în cavitatea bucală.

Nu îi ofer bomboane lipicioase, caramele, dropsuri, acadele. Iar sucurile din citrice i le ofer ocazional.

7. Îi explic importanța periajului

De când era micuț am început să îi explic importanța igienei orale și o tot fac, adaptat vârstei. Acum înțelege că dacă nu ne spălăm, bacteriile fac mici găurele negre în dinți, care dor, arată și miros urât.

8. Îi fac periaje profesionale periodice

O dată la 6 luni mergem la cabinet pentru a face periaj profesional și fluorizare (îi aplic un gel cu fluor pe dinți pentru a remineraliza smalțul).

9. Urmează să îi fac sigilarea dinților definitivi

Imediat după erupția măselelor definitive urmează să îi fac sigilări. Sigilarea este o metodă foarte eficientă de prevenire a cariilor dentare, acționând ca o pelerină împotriva cariilor. Aici găsiți mai multe informații despre sigilarea dinților la copii.

Dacă ai vreo întrebare sau neclaritate, te aștept în comentarii pentru a le lămuri!

Voi reveni cât de curând cu articolul despre drumul anevoios prin care am trecut până am reușit să îl fac pe copil să accepte periajul dinților. Până atunci…

Zâmbim împreună!


3 comentarii

  • Ana

    May 12, 2023 at 2:36 pm

    Salut! In primul rand multumim pentru informatia extrem de utila (mai ales despre flour). Am si eu o dilema referitor la pasta de dinti Biorepair, o folosesc la cel mic de cand avea 1 an si putin dar de curand am observat ca printre ingrediente se afla si Phenoxyethanol care nu ar trebui deloc inghitit deoarece poate afecta sistemul nervos central(healthline.com).Cum poate fi un astfel de ingredient inclus intr-o pasta de dinti recomandata de la 0 ani? Nu cred ca se asteapta cineva ca un copil caruia abia i-au aparut dintisorii poate scuipa pasta de dinti?

    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    Reply

  • Ana

    May 12, 2023 at 2:49 pm

    Buna,

    In primul rand multumim pentru informatia oferita care este foarte utila. Am si eu o intrebare referitoare la pasta de dinti Biorepair pe care o mentionezi in articol. Eu o folosesc de cand avea baietelul meu un an si un pic dar de curand am observat ca aceasta contine Phenoxyethanol care nu ar trebui inghitit deoarece la copii afecteaza sistemul nervos central.

    “Phenoxyethanol is thought to cause central nervous system damage in exposed infants.” (https://www.healthline.com/health/phenoxyethanol#possible-health-concerns)

    Aceasta pasta de dinti este recomandata 0+, nu cred ca se asteapta cineva ca un prichindel caruia abia i-au dat 2 dintisori poate scuipa. Cat de periculos este acest ingredient? Ar fi mai bine sa evitam pana copilul poate incepe sa scuipe?

    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    Reply

    • Dr. Diana Ciovîrtă

      May 12, 2023 at 7:21 pm

      Multumesc frumos!
      Multe substante in cantitati mari pot fi toxice. Daca respectam cantitatea de pasta recomandata varstei, nu cred ca avem de ce sa ne facem griji. Plus ca beneficiile unei astfel de paste depasesc riscurile. Daca totusi copilul nu stie inca sa scuipe, puteti incerca dupa periaj sa stergeti excesul de pasta cu o compresa.

      Reply

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.