De ce pastă de dinți cu fluor
În articolul precedent am vorbit despre demineralizarea dinților de lapte, ce înseamnă și de ce apare. Dacă încă nu l-ați citit, îl puteți găsi AICI.
Azi vreau să vorbim despre cum putem preveni demineralizarea dinților, atât ai noștri, cât și ai copiilor.
Am înțeles din articolul trecut că smalțul dinților noștri este format în mare parte din calciu și fosfat, sub formă de hidroxiapatită.
Aceste minerale, în anumite condiții (pe care le-am detaliat în articolul mai sus menționat) pot ieși din smalț, proces numit DEMINERALIZARE. Procesul de demineralizare este un proces continuu.
La polul opus, există procesul de REMINERALIZARE care are rolul de a ne apăra dinții de carii.
Dacă demineralizarea înseamnă ieșirea calciului și fosfatului din smalț, în cazul remineralizării vorbim despre reintroducerea mineralelor în structura smalțului. Adică mineralele pierdute prin demineralizare pot fi reintroduse în structura smalțului prin remineralizare.
Ca și demineralizarea, remineralizarea este un proces continuu în cavitatea orală. Dacă cele două se află în echilibru, atunci dinții noștri rămân sănătoși. Însă dacă balanța înclină în favoarea demineralizării, atunci sănătatea dinților are de suferit. Cu alte cuvinte, dacă mijloacele de remineralizare a dinților sunt depășite de demineralizare, apar cariile dentare.
Care sunt mijloacele de remineralizare a dinților?
Saliva, terapia cu fluor (paste de dinți cu fluor, fluorizări în cabinet), controlul dietei ajută la remineralizarea smalțului.
1. SALIVA
1. Fluxul salivar continuu “spală” suprafețele dentare. De aceea, periajul de seară este cel mai important, căci pe timpul nopții, secreția salivară scade astfel că dinții noștri nu mai sunt protejați de această funcție esențială de apărare împotriva cariilor.
2. Saliva are rol antibacterian prin componente ale sistemului imunitar pe care le conține (anticorpi IgAs).
3. Saliva conține ioni de calciu și fosfat care pot remineraliza dinții
4. Fluorul existent în salivă provenit din pasta de dinți, apele de gură cu fluor, materiale dentare cu fluor ajută la refacerea smalțului.
2. APORTUL DE FLUOR
Fluorul este prezent atât în hrana noastră (pește etc), cât și în produsele de igienă orală și diferite materiale dentare.
Fluorul are capacitatea de a înlocui calciul din smalț pierdut prin demineralizare, formând fluorhidroxiapatita, care are solubilitatea mai mică (este mai rezistentă) decât hidroxiapatita inițială.
Imaginați-vă smalțul demineralizat ca fiind un burete cu mulți pori, rezultați ca urmare a pierderii calciului și fosfatului.
Acești pori pot fi închiși de fluor, ajuns la nivelul smalțului din alimente, apă, pastă de dinți, geluri cu fluor, creând astfel un smalț puternic, rezistent la atacul carios.
Fluorizările din cabinetul stomatologic reprezintă o altă variantă eficientă prin care ne putem păstra dinții sănătoși, atât ai noștri, cât și ai copiilor noștri.
Dacă te îngrijorezi că fluorul ar putea să îi facă rău micuțului tău, am scris un articol acum ceva timp “Copilul nu știe să scuipe. Folosesc pastă cu fluor?”. Îl poți citi AICI.
3. CONTROLUL DIETEI
Bacteriile din cavitatea orală se hrănesc cu zahărul pe care noi îl consumăm. Asta înseamnă că dieta noastră trebuie să presupună un consum moderat de carbohidrați.
De asemenea, atenție trebuie să oferim și consumului de alimente și băuturi acide.
Un aspect important îl reprezintă numărul de mese de peste zi. Un număr mare de gustări asigură hrană permanentă bacteriilor astfel că dinții vor fi supuși mereu atacului acid.
_________________________________
Dacă ai neclarități legate de acest subiect, lasă-mi un comentariu la această postare, iar eu îți voi răspunde!